etusivu linkit päiväkirja
kolumnit ja puheet valtiopäivätoimet

Mielipidekirjoitus Uutispäivä Demarissa

Demareiden ja vihreiden yhteistyö

Vihreiden etu on, että demarit ovat seuraavassa hallituksessa. Toivottavasti samaan hallitukseen mahtuvat myös vihreät. Minun henkilökohtaisesti on hyvin vaikea kuvitella sellaista porvarihallituksen hallitusohjelmaa, joka veisi yhteiskuntaamme vihreiden haluamaan suuntaan. Niin kevyttä on porvareiden ympäristöajattelu, niin populistista on Niinistön jälkeisen kokoomuksen talouspolitiikka ja niin vanhoillinen on keskusta.

On selvää, että nykyisessä puoluekentässä demarit ovat aatteellisesti vihreitä lähempänä kuin porvaripuolueet. Meillä on mittavat yhteiset intressit hyvinvointiyhteiskunnan keskeisten tasa-arvotavoitteiden turvaamisessa. Jos tarkastellaan Suomen politiikkaa eurooppalaisesta tai historiallisesta perspektiivistä, on kerta kaikkiaan vaikea tajuta, miksi demarit ja vihreät alati riitelevät keskenään.

Olen iloisena pannut merkille demareiden uuden puoluejohdon kädenojennukset ympäristöaatteen suuntaan. Toivon vilpittömästi, ettei kyseessä ole vaalitaktiikka, vaan vaalienaluspuheet pätisivät myös vaalien jälkeen.

Silloin, kun vihreät ovat tehneet yhteistyötä demareiden kanssa, porvarit ovat pilkanneet meitä demareiden apupuolueeksi. Jos apupuolueena oleminen tarkoittaa sitä, että voidaan yksissä tuumin edistää yhteisiä tavoitteita, tämä kuulostaa oikein hyvältä.

Ikävä kyllä vihreät ovat monissa kunnissa ajautuneet yhteistyöhön nimenomaan kokoomuksen kanssa, vaikka demarit olisivat meitä aatteellisesti lähempänä. Syyksi on meidän puoleltamme tavattu epäillä sitä, että demarit ovat olleet yhteistyöhaluttomia ylimielisyydessään. Ottaen huomioon mikä liuta besserwissereitä on omiin joukkoihimme pesiytynyt, malka saattaa löytyä myös meidän silmistämme. Myös erityistä erottautumisen tarvetta äänestäjiin päin lienee puolin toisin meidän molempien joukoissa juuri siksi, että yhteistä on niin paljon.

Toivon, että tulevaisuudessa pystymme rakentamaan nykyistä luontevammat keskusteluyhteydet paikallisesti ja yhteisen hallituksen valtakunnallisesti.

yhteistyöterveisin,
Rosa Meriläinen
kansanedustaja, vihr.
Tampere


© Rosa Meriläinen
Kuva: Maria Seppälä