etusivu linkit päiväkirja
kolumnit ja puheet valtiopäivätoimet

Rosa Meriläinen hedelmöityshoidoista eduskunnan täysistunnossa 12.10.2006

Arvoisa puhemies,

Kannatan sydämestäni hallituksen esitystä, jonka mukaisesti nykyinen käytäntö tarjota hedelmöityshoitoja myös sinkkunaisille ja naispareille jatkuisi. Vain hetki sitten tapasin suloisen, iloisen ja hyvinvoivan vauvakansalaisen, jonka naispari oli vapaaehtoisen spermanluovuttajan ja Väestöliiton avulla saanut. Tuntuu aivan hullunkuriselta ja hurjalta, ettei tämä perhe saisi olla olemassa.

Vanhemmuus ja biologia ovat kaksi eri asiaa. Naisparien lapset useimmiten tietävät, miten he ovat saaneet alkunsa, sillä viimeistään nuoruusiässä hoksaavat sitä itse kysyä. Heteroparien hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneet lapset eivät aina taustaansa tiedä, mutta ei kai kukaan ajattele spermanluovuttajan olevan lapselle enemmän isä, kuin perheen aviomies?

Minulla itselläni on kaksi isää, sillä biologisten vanhempieni avioeron jälkeen äitini löysi uuden ihanan miehen Arin, joka halusi minulle isäksi ryhtyä. Molemmat isäni ovat minulle rakkaita ja kokonaisia. Minulla ei ole isäpuolta. Vanhempien lukumäärä voi siis vaihdella heteroperheissäkin yhdestä vähintään neljään.

Arvoisa puhemies,

On syytä realistisesti arvioida mitä tapahtuisi, jos hedelmöityshoidot kiellettäisiin sinkkunaisilta ja naispareilta.

Ensinnäkin hoitoja hankittaisiin naapurimaista, jolloin lapsen oikeus saada tietää biologinen alkuperänsä ei toteutuisi.

Toisekseen epäviralliset spermanluovuttajien välityspalvelut internetissä lisäisivät suosiotaan. Tämän ohella varmasti monen naisen tuttavapiiristä löytyy hyväsydämisiä miehiä, jotka luovuttavat spermaansa tähän tarkoitukseen. Varsinainen hedelmöityshän on helppo toteuttaa ruiskulla.

Kolmanneksi naiset hankkisivat spermanluovuttajia yöelämästä. Kyllä jokainen aikuinen ihminen varmasti ymmärtää, että spermaa on perjantai-iltaisin helposti saatavilla, jos ei ole niin nopon nuuka laatukriteereistä. Voi vain kysyä, miten isän ja lapsen oikeudet näissä tapauksissa toteutuvat, kun mies ei itse tiedä olevansa spermanluovuttaja, hänen henkilötietonsa eivät välttämättä ole tulevan äidin tiedossa tai hän joutuu tahtomattaan elatusvastuuseen. Lisäksi tähän hedelmöitysmetodiin turvautuvat naiset joutuvat ottamaan sukupuolitaudin riskin ryhtyessään suojaamattomaan seksiin ventovieraan kanssa.

Neljänneksi, myös joitakin lapsia jäisi syntymättä ja perheonni alkamatta. Tämäkin vaihtoehto tuntuu epäreilulta.


© Rosa Meriläinen
Kuva: Maria Seppälä